0 0
Pasta paprykowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 kg Papryka
0,5 sztuki Cebula
1/4 szklanki Ocet 10%
1/4 szklanki Olej
Cukier biały
Sól
Pieprz czarny mielony

Pasta paprykowa

  • 1h
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Steps

1
Done
15m

Przygotowanie składników

Usunąć z papryki gniazdo nasienne, cebulę obrać - wszystko pokroić tak aby aby przeszły przez podajnik maszynki do mielenia. Oba składniki zmielić na grubych oczkach.

2
Done
30min

Gotowanie

Zmieloną paprykę oraz cebulę wrzucamy do garnka oraz podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy tak długo, aż nie wyparuje nadmiar wody. Może to być 30min, może godzina - gotujemy do uzyskania zadowalającej konsystencji.

3
Done

Przyprawianie

Do pasty dodajemy olej, ocet oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Pastę możemy wzbogacić o ostrą paprykę w proszku jeśli pasta nie jest wystarczająca pikantna. Smak należy dobierać dodając mniejsze ilości przypraw i sprawdzając smak.

4
Done
15min

Pasteryzacja

Słoiczki wyparzamy, suszymy a następnie napełniamy pastą. Wycieramy dokładnie rant słoika. Pasteryzujemy w garnku na średnim ogniu przez 15min od momentu zagotowania.

Hubert

previous
Likier kawowy
next
Ketchup
previous
Likier kawowy
next
Ketchup

Add Your Comment