0 0
Krówki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

300 ml Mleko zagęszczone niesłodzone
3/4 szklanki Cukier biały
80 g Masło
1 Laska wanilii

Krówki

  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Steps

1
Done
20min

Masę na krówki możemy przygotować w garnku chociaż osobiście preferuję na patelni. Powierzchnia odparowywania jest wtedy większa i można to zrobić nieco szybciej. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku lub na patelni. Na średnim ogniu powoli sobie podgrzewamy cały czas mieszając oraz uważając aby nasza masa się nie przypaliła - wtedy proponuję nieco zmniejszyć gaz. Podgrzewamy, aż uzyskamy nieco gęstą, beżową masę.

2
Done
5min

Tak przygotowaną masę ściągamy z gazu i dalej mieszamy przez około 5 min. Masa zacznie nam gęstnieć i wtedy przelewamy ją do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Staramy się uzyskać w miarę równą powierzchnię.

3
Done
2h

Chłodzimy w lodówce przez około 2h

Hubert

previous
Szarlotka w kokilce
next
Chleb pszenny na żytnim zakwasie
previous
Szarlotka w kokilce
next
Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Add Your Comment