Gravlax – marynowany łosoś
Surowy łosoś z dodatkiem ziół

0 0
Gravlax – marynowany łosoś

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1kg Łosoś Filet ( trymer-D)
200g Cukier biały
400g Sól morska
1 łyżeczka Imbir w proszku
4 łyżki Rozmaryn
1 łyżka Pieprz czarny (ziarna)
1 łyżka Pieprz biały (ziarna)
5 pęczków Świeży koperek
5 łyżek Tymianek
3 sztuki Liść laurowy
10 sztuk Ziele angielski (ziarna)
  • 48h
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Steps

1
Done

Przygotowanie łososia

Łososia dokładnie myjemy oraz suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie dzielimy go na dwie równe części, które na samym końcu zostaną złożone jedna na drugą. Jeśli na filecie odnajdujemy jakieś niedociągnięcia po filetowaniu należy je odkroić tak aby łosoś był możliwie najbardziej estetyczny.

2
Done

Marynata

Pieprz czarny, biały oraz ziele angielskie ucieramy w moździerzu i następnie mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty (z wyjątkiem koperku). Koperek myjemy oraz siekamy - odkładamy go do posypania po nałożeniu przypraw.

3
Done

Nakładanie marynaty

Płaty łososia nacieramy naszą marynatą. Na jednym z płatów nakładamy grubą warstwę posiekanego koperku. Oba filety składamy razem (skórą na zewnątrz).

4
Done
48h

Chłodzenie w lodówce

Złożonego łososia zawijamy w folię spożywczą, wkładamy w głębokie naczynie (w moim przypadku było to naczynie żaroodporne). Należy mieć na uwadze, że w naczyniu będzie zbierała się woda także nie powinno to być płaskie naczynie. Łososia musimy czymś obciążyć - słoiki, garnek, patelnia. Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na 48h.

5
Done

Podanie łososia

Po wyciągnięciu z lodówki, łososia należy oczyścić z marynaty oraz wysuszyć. Aby sobie ułatwić zadanie możemy to zrobić pod delikatnym strumieniem zimnej wody. Po wysuszeniu łososia nacieramy świeżo posiekanym koperkiem oraz tymiankiem. Kroimy w cienkie plasterki tak aby były one bez skóry.

Hubert

next
Zakwas żytni
next
Zakwas żytni

Add Your Comment