0 0
Crème brûlée

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

500ml Śmietanka 36%
6 Żółtka
1/3 szklanki Cukier biały
1 Laska wanilii
Do podania
5 łyżek Cukier biały
Owoce do dekoracji Truskawki/Maliny/Borówki
6 sztuk Liście mięty
Cukier puder

Crème brûlée

  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Directions

Share

Steps

1
Done

Do małego garnka wlewamy śmietanę oraz dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii. Podgrzewamy aż cukier się nie rozpuści. Odstawiamy aby troszkę przestygło.

2
Done

Delikatnie ubić żółtka ręcznie, dosłownie przez 1-2 minuty. Nie zależy nam na tym aby ubić żółtka. Dodawać powoli letnią śmietanę jednocześnie cały czas mieszając trzepaczką. Staramy się uzyskać gładką masę.

3
Done

Przez sito przelewamy masę w kokilki. W moim przypadku wychodzi 6 kokilek o średnicy 9cm i wysokości 4,5cm. Foremki zalewam do około 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego na 100 stopni piekarnika na 50 min.

4
Done

Po wyjściu z piekarnika odstawiam do ostudzenia, a następnie wstawiam na całą noc do lodówki.

5
Done

Podanie

Przed podaniem należy posypać nasz deser warstwą cukru, a następnie skarmelizować go przy pomocy palnika kuchennego. Dzięki temu uzyskamy delikatną, chrupiącą skorupkę. Po odczekaniu chwili, aż wierzch ostygnie możemy położyć owoce do dekoracji. W moim przypadku są to z reguły 3 maliny albo kilka borówek. Całość posypuję (przez sito) cukrem pudrem oraz ozdabiam liściem mięty.

Hubert

previous
Zakwas żytni
next
Szarlotka w kokilce
previous
Zakwas żytni
next
Szarlotka w kokilce

Add Your Comment